Slag bij Chester Station

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
slag bij Chester Station
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Datum 10 mei 1864
Locatie Chesterfield County Virginia
Resultaat onbeslist
Strijdende partijen

Verenigde Staten van Amerika

Geconfedereerde Staten van Amerika
Leiders en commandanten
Quincy Gillimore
Alfred Terry
Robert Ransom, Jr.
Seth Barton
Troepensterkte
3.400 2.000
Verliezen
280 249
Bermuda Hundred-veldtocht

Port Walthall Junction · Swift Creek · Chester Station · Proctor's Creek · Ware Bottom Church

De Slag bij Chester Station vond plaats op 10 mei 1864 in Chesterfield County Virginia tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De strijd bij Chester Station was een kleine slag tijdens de Bermuda Hundred-veldtocht. De Noordelijken probeerden de Richmond & Petersburg Spoorweg te vernietigen om de communicatie- en bevoorradingslijnen van Robert E. Lees Army of Northern Virginia door te snijden. De Zuidelijken traden de Noordelijken tegemoet met twee brigades onder leiding van generaal-majoor Robert Ransom. Na een korte strijd eindigde de slag onbeslist.

De slag[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de Noordelijke eenheden de omgeving van Chester Station bereikten, werden ze opgedeeld in twee vleugels. De linkervleugel bestaande uit de 7th Connecticut enerzijds ,onder leiding van majoor O.S. Sanford, rukte verder op richting Chester Station terwijl het 6th Connecticut ondertussen de spoorweg vernietigde waarna ze orders kregen om zich opnieuw bij het ander regiment te voegen. De rechtervleugel onder leiding van kolonel C. J. Dobbs was op een Zuidelijke verkenningsmacht gestoten. Hij stuurde een boodschapper naar de linkervleugel om versterkingen naar voor te brengen. Ondertussen stelde hij de 13th Indiana, de 169th New York en de 1st Connecticut Battery op in een slaglinie. De 67th Ohio hield hij in reserve. De eerste twee Zuidelijke aanvallen werden afgeslagen. Op dit punt arriveerde de Noordelijke linkervleugel op het slagveld. Ze werden onmiddellijk ingezet door een aanval uit te voeren op de Zuidelijke linkerflank. Ook een derde Zuidelijke aanval draaide op niets uit. Hierna trokken de Zuidelijken zich terug.

Gevolgen[bewerken | brontekst bewerken]

De Noordelijken verloren 280 soldaten tegenover 249 Zuidelijken. De strijd eindigde onbeslist. De Noordelijken trokken zich terug naar hun stellingen rond Bermuda Hundred.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Aanbevolen lectuur en externe links[bewerken | brontekst bewerken]